Buildings

Published on August 8th, 2017 | by UC&D Magazine

0

Crossroads of Interaction

Click Here to Download the Crossroads of Interaction Singles

Click Here to Download the Crossroads of Interaction Spreads

A ‘People Hub’ at CHG’s new $54 million Corporate Headquarters is designed to foster employee interaction and a fun working atmosphere.
“Putting People First” isn’t just a lofty company slogan for CHG Healthcare Services – it became a primary focus in designing the company’s impressive new 283,000 SF corporate headquarters.
Situated on 13 acres within the trendy View 72 development in Midvale, the new campus features a pair of five-story buildings connected by the project’s standout design element: a two-story glass ‘People Hub’ that is chock-full of cool amenities and fun spaces, all meant to foster interaction among the company’s 1,400 employees. The facility is another in a long line of new corporate office buildings in the past decade designed around the lifestyles of employees/tenants.
“The most prominent design element is the ‘People Hub’,” said Robert Pinon, Principal-in-Charge for MHTN Architects of Salt Lake City, which provided tenant improvement design. “Focusing on employee experience, this space is the welcoming front door to every person, every day. It therefore becomes the crossroads for people’s interaction, providing amenities needed in an effort to attract and retain talent.”
The Hub has a full-service cafeteria, coffee bar, and multiple types of gathering spaces – including an indoor-outdoor living room complete with fireplaces. There’s a fun room (equipped with arcade games, pool table, etc.), exercise and yoga rooms, a mothers’ room and an employee medical facility. It extends outward toward a plaza, said Pinon, providing active spaces for basketball and volleyball, and passive spaces like an amphitheater, walking paths, lounging areas and covered picnic tables.
“An interesting detail about the People Hub is the abstract effect that the skylights provide, mimicking the canopy of a tree with apertures appearing as glimpses of the sky through the branches and leaves,” Pinon added.
CHG is the latest impressive corporate office building in View 72, joining Overstock.com, Savage Services and FLSmidth, along with Intermountain Healthcare’s Kem C. Gardner Supply Chain Center and a Fairfield Inn & Suites.
The $54 million headquarters was built by Okland Construction of Salt Lake City with VCBO Architecture of Salt Lake City handling design of the core and shell. Construction began in November of 2015.
The campus takes up an entire city block, with gorgeous views of the Wasatch Mountains to the east. The parking structure includes 9-foot floor spacing shallow beams to offset disruption to exterior views. “Once in the office buildings,” Pinon said, “the views become more pronounced as you go up and in all directions.”
Scheduling proved challenging during the course of construction, said Okland Project Superintendent Randy Sauer.
“In order to meet our deadline, we needed to construct the tenant improvement concurrently with the core and shell and complete them at the same time,” Sauer said. “Additionally, when it was realized that the systems furniture needed six months to complete, we created a strategy to bring them into the building sooner. Most buildings finish from bottom to top and some finish top to bottom – but inordertomakethissuccessful,westarted in the middle and worked our way out, allowing system furniture to start with the largest volume of scope.”
“The schedule was critical with narrow windows available to complete tasks as (the) following trades were awaiting,” Pinon added. “To satisfy such a large work force, the design team had to test and coordinate furniture systems that were required to provide flexibility for future growth and adaptability, This was done by purchasing several systems furniture solutions and literally ‘kicking the tires.’ ”
Other highlights of the project on the tenant improvement side include lighting and branded environments, said Pinon.
“The workspaces harvest daylight to the greatest extent possible,” he said. “Indirect lighting is used to augment light levels, thereby limiting glare on screens and providing a superior workplace environment.”
Pinon also noted that the CHG message is shared in multiple ways at the headquarters.
“This is visibly noticeable in every area, with themed elevator lobbies, interactive art installations and abstract graphics focusing on people, continuous improvement, integrity and growth.”
The project partners were effusive in their praise of all parties involved in bringing the CHG headquarters from design to reality.
“The determination of every team member – including the owner, architects, developer, subcontractors and general contractors – was an exception to the norm,” Sauer said. “The owners were quick and responsive to decisions, the architects were exceedingly quick to respond to questions, and the subcontractors were committed to not only meeting the schedule, but with a high quality of work and very few corrections. The cohesiveness of the entire team was exceptional.”


About the Author



Leave a Reply

Back to Top ↑